Hampton Court Labyrinten

Hampton Court Labyrinten

Beskrivelse

Hampton Court er et storslået kongeslot ved Themsen, vest for London. I 1690 blev der plantet en labyrint (eng. maze) i slotsparken, som stadig er åben for besøg. Labyrinten her i Kalvehave er en nøjagtigt opmålt kopi af denne historiske labyrint. Der er brugt 2000 avnbøg-planter.

Hampton Court labyrinten

Historie

Hampton Court labyrinten

Labyrintens underlige facon skyldes at den skulle holdes indenfor de eksisterende stier i parken. Gangforløbet er dog næsten identisk med den rektangulære Avnbøg-labyrint, som blev plantet ved Egeskov Slot på Fyn på nogenlunde samme tid. Der er så mange ligheder at det ikke kan være tilfældigt; de må være anlagt efter den samme tegning.

Forfatteren og universalgeniet Piet Hein, der boede på Egeskov i sine sidste leveår, sandsynliggjorde at labyrinten i Hamton Court måtte være en kopi af Egeskov-labyrinten. Det er ikke unaturligt at presse en rektangulær labyrint ind i en skæv form; det modsatte forekommer unaturligt. Prinsesse Anne, der anlagde parken ved Hampton Court, var gift med en dansk prins, Prins Jørgen, som givetvis har besøgt Egeskov Slot. Sammenhængen er dog aldrig blevet endeligt fastslået.